Putboringen voor waterwinning

Wilt u als particulier, professional of openbare instantie niet langer afhankelijk zijn van het steeds duurder wordende leidingwater? Of wilt u ongelimiteerd gebruik maken van zacht, chloorvrij water op een milieuvriendelijke manier? Als erkend boorbedrijf voeren we bij GEOLEX al meer dan 20 jaar kwalitatieve putboringen uit in Oost- en West-Vlaanderen.

Waarvoor kunt u uw water gebruiken?

U kunt uw (eigen) gewonnen grondwater inzetten voor:

Druppel
Huishoudelijk gebruik

Voor uw toilet, wasmachine, tuin, serre, zwembad of zwemvijver

Druppel
Agrarisch gebruik

Als drinkwater voor vee of als beregening voor gewassen

Druppel
Industrieel gebruik

Als productie-, proces- of spoelwater

Druppel
Openbaar gebruik

Als beregening van sportterreinen of als bluswater voor de brandweer

De voordelen

Waarom een putboring interessant is:

Het hebben van een eigen waterput kent véél voordelen tegenover het gebruik van leidingwater.
Het is daarenboven ook milieubewuster om bijvoorbeeld geen leidingwater te gebruiken om uw toilet door te spoelen, tuin te bewateren, zwembad te vullen enz…

U hoeft geen dure jaarlijkse
waterrekeningen te betalen

Grondwater bevat geen chloor en is dus milieuvriendelijk

Grondwater is zachter, waardoor u minder wasmiddel of wasverzachter nodig heeft

U heeft onbeperkt toegang tot uw grondwater, zelf bij droogte of waterstops

Veelgestelde vragen over putboringen

Hoe diep wordt er geboord?

De boordiepte hangt onder meer af van de samenstelling van de ondergrond en het benodigde vermogen. Onze eigen studiedienst doet de nodige berekeningen en vergelijkt ook met reeds uitgevoerde boringen in uw omgeving. Bij GEOLEX voeren we ondiepe en diepere putboringen uit tot 40 meter diep.

Hoeveel plaats is er nodig voor een putboring?

We zijn een van de weinige boorbedrijven die naast de machinale ook manuele boringen uitvoeren. Dit stelt ons in staat om ook op moeilijk bereikbare plaatsen te boren, zoals in kleine rijhuizen of stadstuintjes.

Voor de machinale boringen maken we gebruik van een compacte Fraste Multidrill SL. We kunnen dus makkelijk door smalle bestaande openingen manoeuvreren, zoals poorten en omheiningen. Dankzij het lichte gewicht van 2,5 ton en het rupsonderstel minimaliseren we schade aan uw infrastructuur.

U bepaalt zelf waar u de boring laat uitvoeren. We raden echter wel aan om de afstand tussen uw put en pomp te beperken tot maximaal 10 meter en de pomp op een overdekte plaats te installeren voor een langere levensduur.

 

20130613 20140418

 

 

Zijn putboringen mogelijk over heel België?

Neen, belangrijk om te weten is dat de bodemsamenstelling verschilt per locatie. Daarom voeren we steeds een voorstudie uit om de boordiepte te bepalen. Opgelet: in het waterwinningsgebied is een milieuvergunning (klasse 2) vereist, kunnen boringen helemaal verboden zijn of soms laat de ondergrond het niet toe om water te winnen. GEOLEX voert voornamelijk waterputboringen uit in Oost- en West-Vlaanderen.

Heb ik een vergunning nodig voor mijn putboring?

Als particulier heeft u in de meeste gevallen geen vergunning nodig en volstaat een melding bij de juiste instanties. Voor de aanleg van een boorput voor professioneel gebruik is meestal een vergunning vereist.

Consulteer de website van de Vlaamse Milieumaatschappij, rubriek 53.8 van de Databank Ondergrond Vlaanderen of contacteer ons voor meer informatie.

Hoeveel kost een putboring?

De prijs van uw putboring is afhankelijk van de boordiepte en het btw-tarief dat van toepassing is. Bij nieuwbouw bedraagt het btw-tarief 21 %, bij renovaties van privéwoningen ouder dan 10 jaar is dit 6 %.

Bij GEOLEX werken we volgens het no cure, no pay-principe. Vinden we geen water tijdens het boren, dan betaalt u geen kosten.

Contacteer ons voor een prijs op maat

Is grondwaterwinning gratis?

Jaarlijks moet u een kleine heffing (de zuiveringsbijdrage) betalen aan de Vlaamse Milieumaatschappij voor de afvoer en zuivering van uw afvalwater. Echter is dit een fractie van de jaarlijkse waterrekening die u betaalt voor het gebruik van leidingwater.

Wat is de waterkwaliteit van het putwater?

We houden een database met analysegegevens bij van voorgaande boringen en schatten op basis daarvan de boordiepte in om kwaliteitswater te bekomen.

Echter kan de kwaliteit van het grondwater en het kalk- en ijzergehalte verschillen per aangeboorde waterlaag. Bij twijfel voeren we een proefboring uit om de waterkwaliteit op voorhand te bepalen.

Zijn putboringen schadelijk voor het milieu?

Nee, onze putboringen voldoen aan de strikte Belgische milieuwetgevingen.

Hoe kies ik een goed boorbedrijf?

Sinds 2017 mogen putboringen enkel gebeuren door erkende boorbedrijven. GEOLEX voldoet aan de opgelegde normen en is een erkend boorbedrijf.

Meer info of een offerte?